Hoe weet ik of een versnellingsbak goed in orde is?

Voelen is weten! De kwaliteit van een versnellingsbak van een occasion hangt grotendeels af van de vorige bestuurder(s). Is er ruig omgesprongen met de auto, dan kan het zijn dat de versnellingsbak in mindere conditie is. Ook het aantal kilometers dat er met de auto gereden is, heeft invloed op de staat van de versnellingsbak. Door het vele rijden slijt de koppeling in: een auto met 150.000 kilometer op de teller schakelt vaak veel lichter dan die van een auto die pas 30.000 kilometer gereden heeft. Maakt u een testrit met een occasion, let dan op hoe de koppeling reageert en hoe makkelijk het schakelen gaat. De koppeling is een belangrijk onderdeel van de versnellingsbak. Door hier goed op te letten kunt u vaak al tijdens de testrit voelen hoe er met de auto gereden is, en dus een goede inschatting maken hoe de versnellingsbak er aan toe is.

Een occasion met een handmatige versnellingsbak

Koopt u een tweedehands auto met een handmatige versnellingsbak, dan heeft u over het algemeen meer risico dat de versnellingsbak versleten is. U doet er dan ook goed aan om op te letten of de versnellingsbak nog goed schakelt. De reden dat veel tweedehands auto’s een versleten schakelbak hebben, is dat er veel bestuurders zijn die niet secuur schakelen. Wanneer de vorige eigenaar van de auto ruw met de versnellingsbak is omgegaan is, bestaat er een grote kans dat deze beschadigd geraakt is. Wordt er te snel geaccelereerd wordt met een auto, gaat dat vaak ten koste van het schakelen. Door hardhandig om te gaan met het mechaniek, zullen de “tussenschotjes” die versnellingen uit elkaar houden extra snel slijten. Het gevolg hiervan is dat de versnellingspook niet meer met zekerheid in een versnelling gezet kan worden. Er is een makkelijke test om erachter te komen of de versnellingsbak nog in orde is. Druk de koppeling in, zet de pook in een versnelling, en probeer en deze met lichte kracht in de naast gelegen versnelling te duwen, zonder eerst in de neutraal stand te komen. Kijk uit dat u niet te hard duwt, anders loopt u kans de versnellingsbak te beschadigen. Als u met lichte druk de pook in de andere versnelling kunt krijgen, weet u zeker dat er niet zuinig met de auto is omgesprongen. De versnellingen hebben zeker een revisie of zelfs reparatie nodig, om ze weer goed werkend te krijgen.

Waar moet ik op letten bij de versnellingsbak van een tweedehands auto?

Als u een tweedehands auto koopt, is het belangrijk dat u let op de kwaliteit van de versnellingsbak. Koopt u een occasion met een slechte versnellingsbak, dan kan dat u later veel geld kosten. Waar moet u op letten als u een tweedehands auto aanschaft? En is wat is het verschil tussen handmatige en automatische versnellingsbakken?

Een occasion met een automatische versnellingsbak?

Als u een tweedehands occasion koopt, is een automatische versnellingsbak vaak een aantrekkelijke optie zijn. Over het algemeen kan er aan een automaat maar weinig kapot. Omdat de bak zelf schakelt, slijt de koppeling veel minder snel. Automaten nodigen niet uit tot sportief rijden, wat betekent dat mensen vaak een stuk rustiger omgaan met hun auto. De versnellingsbak is daarom vaak in goede conditie.

Maar automaten in een occasion hebben ook een nadeel. Het is namelijk moeilijker om in te schatten of de versnellingsbak toe is aan een revisie. Gaat de versnellingsbak toch kapot, dan kunt u op een dure reparatie rekenen. Omdat van tevoren lastiger in te schatten is hoe de automatische versnellingsbak er aan toe is, neemt u dus een zeker risico. Net als handmatige versnellingsbakken, is ook een automaat onderhevig aan slijtage. Dit betekent dat deze na verloop van tijd en kilometers gereviseerd moet worden. Soms hoeft dit pas te gebeuren na 200.000 kilometer of meer. Wilt u weten wanneer deze automaat gereviseerd moet worden? Neem dan contact met ons op.

Conclusie

Bent u op zoek naar een occasion? Let dan goed op de versnellingsbak. Heeft de auto een automatische versnellingsbak, dan is de kans dat er iets mis mee is meestal niet zo groot. Staan er veel kilometers op de teller, dan kan het wel verstandig zijn de versnellingsbak te laten reviseren, want ook automaten kunnen slijten. Koopt u een auto met een handmatige versnellingsbak, let dan goed op of het schakelen goed aanvoelt. U kunt zelf controleren of er goed gereden is in de auto. Heeft u een tweedehands auto met een versleten versnellingsbak, dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een diagnose en eventuele reparatie of revisie van de versnellingsbak.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak met ons maken?

Bel ons op 0412 – 652 329 of vul het onderstaand formulier in.

    Start typing and press Enter to search

    Shopping Cart